F1

Har du det stramt med at være lige så effektiv hjemme ved dig selv, som du var, dengang du mødte på et kontor hver morgen? Så er du ikke alene – og der er heldigvis masser af råd til en god, effektiv hjemmearbejdsdag at hente lige her på siden.

Skrivebord på hjemmekontor

Hold arbejde og hjem adskilt

Dette lyder måske selvmodsigende for dem, der arbejder i en lillebitte lejlighed. Men hvis man rykker lidt rundt på nogle ting, kan det faktisk lade sig gøre – og du vil opdage, hvor stor en forskel, det gør i hverdagen. Når man f.eks. sidder i sofaen og arbejder, er der distraherende kort over til fjernbetjeningen. Og er man ikke så heldig at have en separat arbejdscomputer, er der kun et klik fra arbejds-flowet til at falde ned i et dybt, sort YouTube-hul.

Modsat bliver det også utroligt svært at lukke helt ned for e-mailen efter fyraften, hvis alle ens omgivelser er de samme. Men så får man jo bare endnu mere arbejde for hånden, ikke? Svaret her er et rungende nej. Når man aldrig rigtig får en lang, solid pause fra arbejdet, føler de fleste sig allerede udkørte dagen efter – og så er det, man starter cirklen forfra og tager alt for mange YouTube-pauser i løbet af arbejdstimerne, hvilket igen giver skyldfølelse og fører til senaften-e-mails.

Whiteboard med idéer

Smart indretning, lister og mindmaps

Men hvordan indretter man så en krog af sit hjem, så det for alvor føles som et workspace? Et godt sted at starte er med et skrivebord – eller i hvert fald et bord, du sidder godt og ret ved – og en behagelig stol. 

Har du et separat lokale, du kan indrette som et lille kontor, er det selvfølgelig ideelt, men mindre kan bestemt også gøre det: Placer f.eks. skrivebordet, så du har ryggen til stuen og kigger ud af et vindue. 

Derved bliver du ikke distraheret af alle de fritidsting, du har liggende i boligen, og vinduesudsigten giver en fornemmelse af at være i et helt andet rum. Ryggen til rummet signalerer også til evt. andre beboere, at du koncentrerer dig og er utilgængelig for smalltalk lige nu.

Har du ikke et kontorlokale, kan du med fordel også tage den skridtet videre og adskille dig selv fysisk fra resten af boligen, f.eks. med et whiteboard – se dem her. Modsat en stor, sort tavle passer den blanke, hvide overflade væsentligt bedre ind i de flestes indretning – og så er den også et fremragende værktøj til at øge sin effektivitet og tænke kreativt.

Er du listetypen, kan du jo starte dagen med at skrive ned, hvad du helt konkret skal nå at udrette inden fyraften. Du kan også løbende tjekke opgaverne af og skrive nye op, som de kommer – eller bruge whiteboardet til at tegne mindmaps, når du skal videreudvikle dine tanker fra abstrakte idéer til konkrete planer.